Emeğin hakkını vermek ya da yemek


Geçtiğimiz günlerde DİSK’e bağlı Emekli-Sen’in İstanbul Şubelerinin bir eylemindeydik.  
Yaşları ilerlemiş ama gönülleri hala genç emekçiler haklarını savunmak için pankartlarıyla Unkapanı’na Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü’ne geldiler.
Burada yaptıkları basın açıklamasından sonra isteklerini bildiren bir dilekçeyi kurum yetkililerine verdiler. Önce alınmak istenmeyen dilekçe, “olmazsa kapıya yapıştırır gideriz, bu da bizim tebligatımız olur” diye tartışıldığı sırada içerideki tavır değişti ve dilekçeleri kabul edildi.

Yönetimi konusunda ne kadar eleştirirsek eleştirelim, Türkiye büyük bir ekonomidir. Daha da büyük olabilir miydi evet, daha da dinamik olabilir miydi evet, daha da bağımsız, olabilir miydi, evet.
Her neyse, ama sonuçta birileri yönetti, birileri emek verdi ve bu güne geldik.

Şimdi bir düşünelim bakalım, öyle ya da böyle, bu güne kimin emeği ile geldik?
Bu emeği vererek bu günkü ekonomiyi yaratanlar kimler?
Adı üzerinde; işçisi, memuru ve esnafıyla bu ülkenin “emek”lileri değil mi?
Emek verip de “emek”li olmayan olamayacağına göre, bu gün ortaya çıkan tablonun yaratıcıları işte o günde Unkapanı’na yürüyüş kolu halinde gelen ve “bizim bu paylaşıma itirazımız var” diye bayrak kaldıran insanlarımızdır.

Neye itirazları var?
İslami referanslarla kapı kapı propaganda yapıp sonra bu ekonominin yaratılmasına emeği ile doğrudan katkıda bulunanların emeğin ve emeklinin hakkını yemesine…  

Öyle ya, hem hadislerde
“İşçinin hak ettiği verilmeden kazanılan şey haksız kazançtır. İslâmiyet haksız kazancı kesinlikle yasaklamıştır. "işçinin ücretini teri kurumadan veriniz." dendiğini bileceksiniz, anlatacaksınız; hem genel anlamda bu ekonominin yaratıcısı yani bu ekonomiye emek verenlerin hakları söz konusu olduğunda onlara dirsek çevireceksiniz.

Efendim, bu kanunun şu maddesinin falan fıkrası ile filan genelgenin amir hükmüne istinaden ancak bu kadar…”
Peki kim yazmış bunları?
Bu hükümet değil mi?
Sefalet ücretlerini vermek için bunları yazmaya yeten eliniz acaba bu emeklilere insanca yaşamaları için yazarken istediğiniz gibi kalem oynatamıyor mu?
Dünyanın 15. Büyük ekonomisi olduk diyen kim?
Kimin nasırlı elleriyle, kimin çürümüş dirseğiyle geldik diyorsunuz buraya?

Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği had safhadadır.
Bunun anlamı, Türkiye’de elde edilen gelirin bu memleketin insanları arasında adaletli dağıtılmadığıdır.
Özellikle aktif iş gücü olmaktan çıkmış, yaşı ilerlemiş olduğu için kendisini devletine emanet etmiş yurttaşların yani emeklilerimizin tek dileği olan insan haysiyetine yakışır bir gelir talebinin göz ardı edildiğidir.

Belki denebilir ki “efendim ülke ekonomisi yurttaşlarımız arasında ancak böyle bir dağılıma imkan veriyor, olanı öyle değil de sizin istediğiniz gibi dağıtırsak sermaye birikmez, yatırım olmaz, sermayedar ben niye yatırım yapayım” der.

İyi de, siz bu ekonomide yaratılan ulusal geliri sadece bu ülkenin insanlarına mı dağıtıyorsunuz?
Kim sattı Telekom’u yabancılara? Telekom’un rekor karları şimdi yurt dışında kime gidiyor?
Kim satmak istiyor para basan İDO’yu yabancılara bu çok karlı bir iştir diye methederek?
Kim sattı koca Tekel’i?
Kim ümit satarak para kazanan Milli Piyangoyu birilerine satmaya hazırlanıyor.

Öyle bir dağıtım ki, bırakın içeridekileri, bırakın bu değerleri yaratıp ortaya çıkanların alın terinin karşılığını, önemli bir kısmını da “küreselleştik” deyip yabancılara dağıtmıyorlar mı?
Türk parasının değerini yüksek, dövizi düşük tutup bütün bir ekonomiyi yabancı mallarla doldurmuyorlar mı? Bu malların işçiliğini yabancılar yapıyorsa ödediğimiz paralar kimlere işçilik olarak gidiyor? Türkiye’nin emekçileri boş otururken kimlerin emeğine karşılık oluyor?

Türkiye’nin bütün emekçileri ile birlikte emeklilerinin de yapacağı bir tek şey var:
Sadece ufak bir el hareketiyle seçimlerde bu emeğe saygısı olmayan, kendi yurttaşının emeğinin değerlendirilmesine niyeti olmayan iktidarı alaşağı etmek.

Unkapanı’nda yapılan yürüyüş yetmez.
Bu eylemler olsa olsa bir büyük yürüyüşün ısınma turlarıdır.
Önümüzdeki asıl gösteri, Türkiye’nin 8,5 milyon emeklisinin asıl yürüyüşü, kendinden yana olan siyasi anlayışı iktidara getirecek yürüyüştür, emekten yana olan partiyle iktidara yürümektir.
Yolunuz açık olsun bu memleketin ekonomisine emek vermiş insanları.
Hayatınız boyunca bu ülkeye çok emek verdiniz, hele şu işi de bir yapın.
Emeğin hakkını alacak, insanca yaşamaya imkan verecek günleri getirecek iktidar yürüyüşünüzde hep beraber olacağız.