Sizin batırıp gideceğiniz kesin de…

2009 Martında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, ben belediyeyi 2004 yılında borçsuz olarak devrettim dedi. (Gazeteler)

2009 Nisanında, Topbaş İGDAŞ ve İDO'nun satışı için hazırlık yaptıklarını belirterek, "Satıştan en az 10 milyar dolar almak istiyorum dedi (Gazeteler)

2009 Haziranında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yenikapı Metro İstasyonu’ndaki arkeolojik kazılarda taşeron firmaya çalışan işçiler 4 aydır günlük 28 liralık yevmiyelerine alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. (Gazeteler)

2009 Temmuzunda, İETT'de ödenmeyen maaşlar hem kadrolu şoförleri hem de bağlı bulunan taşeron firma bünyesinde çalışanları isyan noktasına getirdi.. Çalışanlar eve ekmek götüremez duruma geldi. (Gazeteler)

2009 Ağustosunda, Beyoğlu Vergi Dairesi İETT’nin 154 milyon liralık borcu dolayısıyla 68 resmi plakalı araca haciz koydu. Toplam 68 resmi plakalı araca Beyoğlu Vergi Dairesi'nin haciz koymasının ardından İETT bu araçları kullanımdan kaldırdı. (Gazeteler)

2010 Mayısında, metro çalışmalarının ilgili bakanlıkça yapılması konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a “ricada bulunduğunu” belirten Başkan Topbaş, 'Sayın Ulaştırma Bakanımızdan rica ettik. Bir çalışma yapılıyor. Sayın Başbakanımız da biliyor. İstanbul'un metrosunun ilgili bakanlıkça yapılması konusunda taleplerimiz oldu. Çünkü, bizim, İstanbul'un ihtiyacı olan bu sistemleri, belediyenin bütçesi, kesesi ve İstanbul’un cebinden yapmamız çok kolay değil. Ciddi maliyet ve geri dönüşü de o kadar kolay değil' dedi. (Gazeteler)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, belediyecilik işi yapmadıklarını ileri sürüp denetimine taraftar olmadığı, bunlar ticaret şirketidir, Belediye Meclisi denetimine tabi değildir, kendi yönetim kurulları vardır dediği şirketleri de dahil 2009 yılı bir arada (konsolide) bütçeleri 17,9 milyar liradır.

“Ricada bulunulan” Ulaştırma Bakanlığı’nın 2010 yılı bütçesi geçen yıla göre yüzde 55.1 oranındaki önemli artışa rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesinin konsolide bütçesinin sadece yüzde onu olan 1 milyar 793 milyon TL’dir.
Bakan’ın 2009 yılında verdiği demeçlere göre bütçenin üçte biri demiryolu, üçte biri de karayolu yatırımlarına harcanmaktadır. Geriye kalan üçte birin de maaşlara gideceği açıktır.

Bu arada 2010 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar‘a göre:

Mahalli idare yatırımları

MADDE 10- Mahalli idarelerin (il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik ve idareler) dış kredili projelerinin belirlenmesinde, dış borç limitleri içinde kalınması esastır.…Dış kredi kullanımından doğacak yükümlülükler ilgili mahalli idarelerce yerine getirilir.


Özetle; sizin biraz daha batırıp gideceğiniz ortada da, bakalım biz bu işleri nasıl temizleyeceğiz.